În ultima vreme am folosit destul de des hărțile T.C.R. (Hărțile turistice ale T.C.R. - Avântul turismului montan în România ) pentru completarea informațiilor din zonele montane ale harții OpenStreetMap.
Deși vechi (anii 1930), hărțile constituie o sursă importantă de toponime și sunt admirabil de corecte având în vedere tehnologia epocii. Totuși există locuri în care harta nu pare sa corespundă cu profilele de altitudine (spre exemplu în zona Clăilor din Jepii Mici) deci vectorizarea direct de pe hărțile T.C.R.-ului nu este o soluție.
Metodologia preferată de adăugare de date în harta OSM, prin colectare de track-uri cu dispozitiv GPS nu se potrivește marcării vârfurilor mici. Vârfurile mici nu sunt marcate în teren în niciun fel, iar detecția pe baza altitudinii indicate de GPS nu este fezabilă din cauza erorilor mari ale dispozitivelor GPS la detecția altitudinii.
În astfel de cazuri plasarea vârfurilor am facut-o combinând datele din hărțile T.C.R. geo-referențiate cu măsurătorile de altitudine de la Aster GDEM (Global Digitial Elevation Map).
Procesul este ilustrat mai jos:
gdal_contour -i 20 -snodata 32767 -a height ~/Downloads/ASTGTM2_N45E025/ASTGTM2_N45E025_dem.tif curbe_nivel.shp
Odată localizată celula raster-ului cu altitudinea cea mai ridicată din proximitatea vârfului, se citesc coordonatele WGS84 și se folosesc la adăugarea vârfului în harta OSM.
Rezultatul in zona Baiului: openstreetmap.org Baiului
Diferențe față de hărțile moderne:
- Zamora (modern) / Zamura (T.C.R.) Pe harta OSM am lăsat Zamora, toponimul nou este deja prezent în Bușteni în foarte multe locuri (Strada Zamora, Valea Zamora, etc).
- Dutca (modern, hartă Munții Baiului Mihai Ielenicz, 1984) / Duțca (T.C.R.) Pe harta OSM am preluat Duțca. Motivul este ca pârâul din zonă (tributar al Văii Fetei) a rămas cu denumirea Duțca (vezi Wikipedia).
- Valea Ceaușoaiei (modern) / Valea Ceușoaiei (T.C.R.) Am considerat greșeala in harta T.C.R., pe aceeași hartă vârful e numit "Vârful Ceaușoaiei", parte din "Muntele Ceaușoaiei".